Direktlänk till inlägg 8 januari 2014
Häromdagen öppnade jag min första flaska av Everything Goes To Hell, Peasant Pale Ale. Det var sannerligen ingen smaksensation, men heller inte värre än många andra öl med en styrka på 2,5%. Man fick en aning om att det hade kunnat vara en god Pale Ale, om bara lakningen hade genomförts på korrekt vis... Jag ska fortsätta med samma recept tills jag satt det har jag tänkt.
Jag har tänkt endel på öl, bryggning av öl, och hela hantverksölboomen som drabbat inte bara detta land, utan hela världen verkar det som. Man kan ju göra en jättegrej av öl, hur ölen är framställd. Den kanske är bryggd uppe på en bergstopp över öppen eld, iförd en välsignad hatt av Angorahamster. Eller så kanske malten har passerat genom ett minkdjurs tarmsystem (likt ett kaffe jag läst om) innan bryggningen. Allt detta är ju roligt, men till syvende och sist handlar det om att framställa något som smakar gott, eller åtminstone kittlar något hos den som dricker den. Jag tror att min inställing till öl ganska mycket liknar min inställning till musik, elelr konst i stort. Jag är för mångfald. Jag ska ärligen säga att jag inte har något emot att öppna en burk "vanlig" lager en varm sommardag. Jag har heller inte något emot att öppna en 350 kronors flaska 3 fonteinen oude geuze (belgisk spontanjäst suröl), som är en ytterst kärv och sur öl. Surölen kittlar mig och utmanar mig, något den vanliga lagern kanske inte gör, men den fyller även den en funktion. Med detta vill jag få sagt att jag tycker det är fantastiskt med ölbryggare som försöker bryta ny mark, och jag hoppas bli en sådan jag med. Men jag känner också att man kanske inte behöver återuppfinna hjulet med varje brygd man gör, utan istället se till att den brygd du gör blir så god som möjligt. Det enda jag har något emot, det är när man lurar människor och börjar ersätta malt med majs eller ris. Detta gäller även musik, fast då dess motsvarighet till majs och ris. Vill tillägga att det så klart inte är något fel på varken majs eller ris.. :) Ärlighet, kvalitet och hantverk, det är det jag är ute efter. När jag uppnått det, då ska jag sträva efter ny mark, precis som jag försöker göra med min konst.
Det var ett tag sedan jag skrev. Detta med att blogga kommer jag aldrig att vänja mig vid. Antar att vissa är bloggtypen, jag är det inte... Men trots detta är det ganska trevligt att ha en blogg, i synnerhet en om öl. Tänkte att det kanske va...
För en vecka sedan bryggdes det igen. Föräldrarna och min bror var på besök. De var sugna på att se hur processen går till, vilket blev ett ypperligt tillfälle att prova sk BIAB bryggning. BIAB står för Brew In A Bag, och är en teknik som passar sig ...
I förrgår bryggdes det igen. Denna gång tillsammans med Mäster Jacob Öhrvall, van hembryggare. Skönt att ha hjälp. Vet inte vad andra tycker, men att brygga tillsammans med någon underlättar något oerhört. Vi bryggde en IPA, tror vi åtminstone. Hurso...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 | 19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|