Direktlänk till inlägg 6 december 2013

Första bryggningen

Av Martin Öhman - 6 december 2013 09:54

Ok, första inlägget... Idén till en blogg kom igår när jag misslyckades med att skapa en enkel Pale Ale utifrån ett recept jag hittade i den lysande boken Brygg Öl. Måste börja med att säga att det inte är något fel på receptet, utan att det helt klart var jag som brast. Hela problematiken började i förrgår när jag insåg att jag köpt hel basmalt (alltså den man använder mest av) istället för krossad malt. Insåg detta först efter jag öppnat förpackningen. Började fundera på om jag skulle sälja den. Kontaktade några bryggerier i närheten, men har ännu inte haft någon lycka med det. Nåväl, det blev att prova olika metoder att krossa på. Stavmixer, med resultatet att det hamnade malt överallt i köket, samt stora moln av maltdamm... Kaffekvarn, vilket såg ut att vara en höjdare. Problemet var även här att det blev ganska mycket mjöl.. Tillsist testade jag brödkavel med handuk över malten. Funkade ok men resulterade i ryggont, samt var mycket tidsödande. Så jag tror anledningen till mitt misslyckande ligger att malten inte var så bra krossad, vilket i sin tur ledde till stora problem vid lakningen (processen där man får de mäskade kornen att agera filter samtidigt som man filtrerar hett vatten genom dem). Mäskningen gick bra. Man kan väl säga att mäskningen och nerkylningen av vörten var det som funkade. Väldigt glad att min hemmabyggda vörtkylare fukade så pass väl! Det var väl i princip gårdagens höjdpunkt...


Så, resultatet av denna första bryggning är möjligen en besk lättöl... Inte riktigt vad jag var ute efter, men men... Kanske kan sälja in den till ICA eller nåt...


Musik jag lyssnade på var bland annat Tom Waits. Så denna första bryggd får heta: Everything Goes To Hell. Clumpsy Pale Ale.


Tjing! 

 
 
Ann-Katrin

Ann-Katrin

6 december 2013 10:48

Not to be like that: Men brukar det inte vara så att ölen ska jäsa ett par veckor också? Att göra öl på en dag verkar väldigt ambitiöst...

http://ak-thenextchapter.blogspot.com

Martin Öhman

6 december 2013 16:19

Absolut, visst är det så. Men när jag beräknade sk OG (Original Gravity) så indikerade den att det inte skulle bli mycket mer än 2,4% typ...

Hej!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Martin Öhman - 14 april 2014 16:19

Det var ett tag sedan jag skrev. Detta med att blogga kommer jag aldrig att vänja mig vid. Antar att vissa är bloggtypen, jag är det inte... Men trots detta är det ganska trevligt att ha en blogg, i synnerhet en om öl.    Tänkte att det kanske va...

Av Martin Öhman - 27 februari 2014 13:03


    Det var ett tag sedan senaste inlägget. Ovanför ser man en bild på de tre öl jag gjort. Den mittersta tillsammans med Jacob Öhrvall, och som jag skrev om i mitt senaste inlägg. Vi kallade den The Big Almost IPA, efter Jacobs band som samma d...

Av Martin Öhman - 2 februari 2014 10:39

För en vecka sedan bryggdes det igen. Föräldrarna och min bror var på besök. De var sugna på att se hur processen går till, vilket blev ett ypperligt tillfälle att prova sk BIAB bryggning. BIAB står för Brew In A Bag, och är en teknik som passar sig ...

Av Martin Öhman - 18 januari 2014 18:24

I förrgår bryggdes det igen. Denna gång tillsammans med Mäster Jacob Öhrvall, van hembryggare. Skönt att ha hjälp. Vet inte vad andra tycker, men att brygga tillsammans med någon underlättar något oerhört. Vi bryggde en IPA, tror vi åtminstone. Hurso...

Av Martin Öhman - 8 januari 2014 12:32

Häromdagen öppnade jag min första flaska av Everything Goes To Hell, Peasant Pale Ale. Det var sannerligen ingen smaksensation, men heller inte värre än många andra öl med en styrka på 2,5%. Man fick en aning om att det hade kunnat vara en god Pale A...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
December 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards